Kako kopirati i zalijepiti sadržaj u CMS sustav bez problema s oblikovanjem?

Nedavno me klijent pitao kako kopirati i zalijepiti stavke u CMS sustav bez problema s formatiranjem, evo odgovora.

Često kad kopirate i lijepite sadržaj iz raznih aplikacija kao što su Microsoft Word i Google dokumenti kopiranjem prenosite i neželjeno formatiranje. Može doći do ne podudaranja s fontovima i bojama vaše teme CMS sustava, što je problem koji se lako rješava.

U ovom ću članku podijeliti kako lako kopirati i zalijepiti u tekst u CMS sustav bez neželjenog oblikovanja i stilova pa krenimo.

Razumijevanje kopiranja i lijepljenja u CMS sustavima

Kopiranje i lijepljenje znači kopiranje teksta s jednog mjesta na drugo bez potrebe za ponovnim tipkanjem.

Da biste kopirali tekst iz dokumenta ili web stranice, trebate ga označiti mišem. Zatim jednostavno kliknite desnom tipkom miša i na izborniku odaberite ‘Kopiraj’. Ili možete upotrijebiti tipkovnički prečac Ctrl + C (Command + C na Macu) da biste kopirali istaknuti tekst.

Da biste tekst zalijepili u CMS sustav, možete desnom tipkom miša kliknuti i na izborniku odabrati ‘Zalijepi’. Ili upotrijebite tipkovni prečac Ctrl + V (Command + V na Macu) da biste zalijepili kopirani tekst.

Kada kopirate tekst, s njim se kopira i oblikovanje teksta. Problem je u tome što ćete ponekad završiti s formatiranjem koje ne želite.

Ovo neželjeno formatiranje može utjecati na prikaz vašeg teksta na drugim uređajima.

Neki korisnici CMS sustava odlučuju izbjeći kopiranje i lijepljenje. Umjesto toga, objavljuju svoje postove izravno na CMS sustavu i željenoj stranici.

Ostali radije radije na nacrtu pomoću zasebnog alata, kao što je Microsoft Word ili Google Docs koji omogućuju rad izvan mreže i mogu olakšati dijeljenje posla radi komentara i revizija prije objavljivanja.

Također je važno izbjegavati dodavanje nepotrebnog formatiranja jer to utječe na veličinu vaše stranice što znači i sporiju brzinu rada web stranice.

Zbog toga sam stvorio ovaj kratak vodič o tome kako pravilno kopirati i zalijepiti tekst u bilo kojem CMS sustavu.

Kako provjeriti i ispraviti pogreške oblikovanja u kopiranju i lijepljenju

Pogledajmo kako sada provjeriti i ispraviti pogreške u formatiranju.

Sav tekst u vašim CMS sustavu oblikovan je pomoću HTML-a (jezik za označavanje hiperteksta). HTML oznake ograđuju riječi oblikovane na određeni način.

Na primjer, podebljani tekst u WordPress postovima izgleda ovako u HTML kodu:

<strong> podebljani tekst </strong>

Da biste provjerili i ispravili pogreške u oblikovanju nakon kopiranja i lijepljenja, morate provjeriti HTML kôd za svoj post. Svi CMS sustavi imaju opciju prebacivanja iz vizualnog načina unosa sadržaja u tekstualan u kojem možete slobodno lijepiti tekst ili vidjeti da li je prijašnji urednog formata.

Često se paralelno sa unosom koristi i aplikacija kao što je Notepad na računalu (ili Text Editor na Macu) u koju se zalijepi tekst iz Worda prije kopiranja u CMS sustav kako bi se tekst očistio od formata.

Statična ili dinamična web stranica: u čemu je razlika?