Kojeg formata i koliko velike fotografije postavljati na CMS sustav?

Slike, kao i tekst, treba prilagoditi mjestu objavljivanja koristeći alate predviđene za obrađivanje slika kao što su popularni:

Slike koje objavljujete na internet stranici koristeći CMS sustav trebaju biti optimizirane tako da budu JPG formata. JPG format radi u 100% preglednika i zato je najbolji odabir. Osim JPG formata za raster format slike koristi se i PNG, raster slike su "umjetne", digitalno generirane grafike.

Postoje i neki drugi formati kao što je webp ali isti nemaju 100% podršku pa i dalje treba postaviti jpg/png alternativu kako bi svi korisnici imali dobro iskustvo. Kada se radi o iznimno visoko posjećenim stranicama ima smisla pozabaviti se sa webp formatom u suprotnom postoje pametnije stvari na koje se može trošiti vrijeme i novac.

Često klijenti žele obrađivati svoje fotografije koristeći CMS sustav ali to nije moguće a ako je moguće limitirano je na osnovne radnje kao što je resize, optimise... Ovo je činjenica s kojom se treba pomiriti i ne može se i ne treba forsirati dalje od onoga što je ponuđeno već treba naučiti koristiti adekvatne alate za obradu, kao što su gore navedeni.

Rezolucija

Rezolucija slike, u 99% slučajeva, ne bi trebala prelaziti 2560px a a u većini slučajeva je preporučljivo odabrati i manju rezoluciju kao što je 1200px jer je ista često dovoljna i pokriva najčešće korištenu širinu internet stranice.

Omjer

Najbolji omjer slike za internet stranicu je 4:3 a za bannere je 3:1 s tima da ovaj omjer ne radi dobro na mobilnim verzijama internet stranice pa ga se često dopunjava omjerom 1:1 ali super prolazi i omjer 4:3.

Kvaliteta

Svaka jpg slika komprimira se prema određenoj kvaliteti koja ima skalu od 0% do 100%. Za web je najbolje koristiti vrijednosti između 60% i 80% ovisno o potrebi, teško je definirati točan broj jer su sve fotografije različite i podložne su subjektivnom dojmu, percepciji promatrača.

U pravilu 90% fotografija treba biti manja od 1MB i kretati se u rasponu od 200KB - 800KB ovisno o detaljima, kompleksnosti fotografije.

Zaključak

Multimedija svake internet stranice najviše utječe na brzinu rada same stranice i zauzima minimalno 75% prostora pohranjenih podataka na serveru pa je važno od početka imati jasan plan kako izaći na kraj s fotografijama. Proces obrade i pripreme se ne može preskočiti i ne postoji čarobni automatski alat koji će odrađivati posao umjesto Vas.

u FAQ
# CMS
Kako kopirati i zalijepiti sadržaj u CMS sustav bez problema s oblikovanjem?