Statična ili dinamična web stranica: u čemu je razlika?

Web stranice su podijeljene u dvije različite vrste: statične i dinamične. Statične web stranice su one koje su fiksne i prikazuju isti sadržaj za svakog korisnika, obično napisan isključivo u HTML-u. S druge strane, dinamična web stranica je ona koja može prikazati različit sadržaj i pružiti korisničku interakciju korištenjem naprednog programiranja i baza podataka uz HTML. Kao što možete vidjeti, statične web stranice jednostavno su rješenje, dok dinamične web stranice zahtijevaju više posla i kompleksno su rješenje sa puno različitih elemenata koji moraju raditi zajedno.

U članku ću usporediti razlike između statičnih i dinamičnih web stranica. Naučite razlikovati statične od dinamičnih web stranica i odlučite koja je vrsta najbolje za vas.

Prije nego što uđemo u detalje trebali biste shvatiti kako Internet uopće poslužuje web stranice. Internet komunikacija uključuje poslužitelj i web preglednik.

Da bi se uspostavila veza između njih dvoje, koristi se skup pravila koji se naziva Protokol za prijenos hiperteksta (HTTP). Jednostavno rečeno, web preglednik prenosi HTTP zahtjev na poslužitelj, a on tada odgovara HTTP odgovorom zajedno sa zatraženom web stranicom u HTML-u.

Što je statična web stranica?

Statične web stranice obično dolaze s fiksnim brojem stranica s određenim izgledom. Kada se stranica pokreće u pregledniku, sadržaj je doslovno statičan i ne mijenja se kao odgovor na radnje korisnika. Statična web stranica obično se kreira s HTML-om, CSS-om i JS-om.

Zato ako trebate web mjesto koje se neće često mijenjati, pravilan je odabir statičnog web mjesta. Izgradnja statičnih web stranica danas zahtijeva više vremena i truda nego što je slučaj sa dinamičnim web stranicama ali jednom izrađene statične stranice ne morate održavati i lako se poslužuju te se ne mogu hakirati ili srušiti. Najveći problem statičnih stranica oduvijek je bio sadržaj koji se ponavlja i koji se trebao ručno mijenjati na svakoj stranici na kojoj se nalazi ali danas immamo okvire kao što je Gatsby JS koji u potpunosti otklanjaju ovaj problem.

Iako će web stranica prikazivati istu stvar bez zamršenih navigacijskih detalja, statične web stranice ne trebaju sadržavati samo običan tekst. Zapravo možete koristiti razne multimedijske elemente i videozapise. HTML web stranica može izgledati lijepo, ali izvorni kod stranice neće se promijeniti, bez obzira na to koje radnje korisnik poduzme.

Što je dinamična web stranica?

U usporedbi sa statičkim web mjestima, koja su isključivo informativnog karaktera, dinamična web stranica je funkcionalnija. Omogućuje korisnicima interakciju s informacijama koje su navedene na stranici. Naravno, to zahtijeva upotrebu više od samog HTML koda.

Statične web stranice koriste samo klijentski HTML, CSS i JS kôd, dok se dinamične web stranice više oslanjaju na skriptne jezike na strani klijenta i na poslužitelju, kao što su JavaScript ili PHP. Kada korisnik pristupi dinamičnom web mjestu, web mjesto se može promijeniti pomoću koda koji se izvodi u pregledniku i/ili na poslužitelju. Krajnji je rezultat isti kao na statičnom web mjestu: HTML stranica prikazana u web pregledniku.

Za generiranje dinamičnog sadržaja takve web stranice koriste kombinacija skriptiranja na strani poslužitelja i klijenta. Skriptiranje na strani klijenta odnosi se na kôd koji izvršava preglednik, obično s JavaScriptom. U međuvremenu, skriptiranje na strani poslužitelja odnosi se na kôd koji izvršava poslužitelj (prije nego što se sadržaj pošalje u korisnikov preglednik) i nešto je što ne postoji kod statičnih stranica.

Statička vs dinamička bitka

Značenje

Riječ satično odnosi se na nešto što je fiksirano, što se ni na koji način ne miče ili mijenja. To je dovoljno da shvatite što je to statična stranica. Pri pristupu ne mijenja se nijedan element na ovoj stranici. Statične web stranice osnovne su stranice za koje su potrebni jednostavni elementi koda i dizajna. "Statično" se odnosi i na web mjesto koje je fiksirano u smislu broja stranica. Fiksni broj stranica isporučuje se upravo onako kako je dizajniran i pohranjen.

Suprotno tome, riječ dinamičan odnosi se na elemente koji se neprestano mijenjaju, interaktivni su i funkcionalni. Umjesto da budu samo informativne, dinamične web stranice uključuju aspekte koje karakterizira interaktivnost i funkcionalnost. Oni su složeniji u građevinskom i dizajnerskom smislu, ali su i svestraniji.

Izvedba

Kada se s tehničkog gledišta raspravlja o statičnim i dinamičnim web mjestima, razlike između dviju vrsta web stranica postaju još jasnije. Statične web stranice sadrže samo fiksni sadržaj koji se danas lako poslužuje i skalira koristeći CDN usluge. Jedini način na koji korisnik može komunicirati sa statičnom stranicom je klikom na hiperveze i ispunjavanjem obrazaca (poput obrasca za kontakt). Statične stranice omogućavaju komunikaciju u jednom smjeru.

Dinamične web stranice u konačnici se također temelje na HTML-u i CSS-u, ali za njihovo funkcioniranje potrebno je skriptiranje na strani poslužitelja često PHP. HTML kodiranje koristi se za stvaranje osnovnih elemenata dizajna, dok se jezici na strani poslužitelja koriste za upravljanje događajima i kontrolu radnji koje se mogu dogoditi na dinamičkoj stranici. Na primjer, WordPress web mjesto je dinamično web mjesto. Ono ima administrativno sučelje i omogućava interaktivno kreiranje sadržaja, komunikaciju u oba smjera. 

Kodiranje

Da bi se izradilo statično web mjesto, isto treba biti isprogramirano. Neka znanja iz HTML-a, CSS-a i JS-a zajedno s Notepadom trebala bi biti dovoljna za izgradnju jednostavne statične web stranice ali danas postoje alati kao što je Gatsby JS koji omogućavaju izradu kompleksnih statičnih stranica i ja upravo koristim te alate pri generiranju vaših statičnih stranica.

Dinamična web stranica generira sadržaj i prikazuje ga na temelju radnji koje korisnici izvršavaju na stranici. Preferencije korisnika mijenjaju ono što im se prikazuje, što može biti složen postupak zasnovan na sofisticiranosti web stranice. Poseban uređivač, poput IDE-a (Integrirano razvojno okruženje), potreban je za izgradnju dinamičnih web stranica, zajedno s jakim tehničkim vještinama u programiranju jezika na poslužitelju. 

Koju biste trebali odabrati?

Ako želite izraditi web stranicu, trebate odabrati na temelju svrhe web stranice i dostupnih resursa koje imate. Pitanje je samo trebate li administrativno sučelje i hoćete li često dodavati puno sadržaja, trebate li napredne funkcionalnosti i dvosmjernu komunikaciju sa posjetiteljima...

Najviše se danas nude dinamične web stranice jer ih je danas lako postaviti koristeći napredne CMS sustave kao što su WordPress i u budućnosti ih možete proširiti dodatnom funkcionalnošću. Takvi sustavi imaju mogućnost izrade stranice interaktivno slaganjem elementa putem website buildera što znači da ne morate znati programirati da bi izradili stranicu već mišem možete lako posložiti predefinirane elemente po želji i potrebi. Ovo je razlog zašto je ponuda ali i potražnja za ovakvim rješenjima velika.

Statične web stranice namijenjene su onima koji žele graditi isključivo informativne web stranice, poput web stranice tvrtke s brošurama. Sadržaj je samo za čitanje i informiranje što je često dovoljno. Statične web stranice i dalje mogu izgledati sjajno i učinkovito ispunjavati svoj cilj informiranja korisnika.

Glavna razlika između dvije tehnologije svodi se na trošak koji će te imati nakon izrade koji ne ide u korist dinamičnih stranica. Dinamične stranice troše resurse, tim više kako vam raste posjećenost i treba ih održavati, dok statične stranice ne troše resurse i ne treba ih održavati te se mogu posluživati praktično ne ograničenom broju posjetitelja.

Ukratko, odluka koju donosite trebala bi se temeljiti na onome što želite od svoje web stranice. Dinamične web stranice nude više mogućnosti, ali su složenije, dok su statične web stranice ograničenije, ali ih je jednostavno i povoljno posluživati. Odlučite pametno, uzimajući u obzir ono što očekujete od web mjesta.

u FAQ
Kojeg formata i koliko velike fotografije postavljati na CMS sustav?