Početna / Blog / Post
Što je SSL i zašto ga trebate?
8 veljače, 2021 od
Što je SSL i zašto ga trebate?
Goran Štimac

Što je SSL?

Secure Sockets Layer ili SSL je naziv za kriptiranje, odnosno šifriranje podataka iz čitljivog teksta u kodirani tekst koji je čitljiv samo onima koji imaju ključ za dekodiranje tih podataka, a omogućava sigurnu komunikaciju kroz računalne mreže.

Zašto trebate SSL?

Od 2014. godine Google i ostale tražilice su počele naglašavati važnost sigurnosti na webu, a to su pokazali lošijim rangiranjem stranica koje ne koriste HTTPS na njihovoj tražilici. Također, Chrome od verzije 56 pokazuje dodatna upozorenja za stranice koje prikupljaju lozinke te podatke od kreditnih kartica ako nemaju ugrađene sigurnosne protokole. Isto je prisutno i i kod novijih verzija Firefox preglednika.

No, što to točno znači za samog korisnika, a što za vlasnike web stranica? Za korisnika je sasvim jednostavno – web trgovine i druge stranice na kojima se vrši razmjena povjerljivih informacija bit će označene nesigurnima ako nemaju SSL certifikat koji omogućuje HTTPS enkripciju. S druge strane, vlasnici web stranica bi trebali omogućiti korisnicima što sigurniji boravak na njihovoj lokaciji, pogotovo kada se trebaju razmjenjivati navedeni podaci.

Sada se može postaviti pitanje, što ako moja stranica nema ništa od toga? Što će mi onda SSL i HTTPS? Odgovor je opet vrlo jednostavan. Na internetu ste i nema smisla ne željeti biti što bolje rangiran u tražilicama gdje se također natječete s konkurantima koji vjerojatno danas u 2021. već koriste SSL certifikat.

Nadam se kako sam vas potaknuo na razmišljanje o SSL certifikatu ne samo radi boljeg rangiranja na internet tražilicama, nego za ostavljanje boljeg dojama kod svih trenutačnih i budućih posjeta vaše internet stranice.

Ako trebate pomoć oko ugradnje SSL certifikata slobodno me kontaktirajte.

u FAQ
# SSL