Početna / Blog / Post
Kako možete odmah u tri jednostavna koraka povećati leadove
23 siječnja, 2021 od
Kako možete odmah u tri jednostavna koraka povećati leadove
Goran Štimac

Svaki dan svjedočim kako tvrtke (ili marketinške agencije s kojima rade) prekompliciraju svoj postupak generiranja leadova nepotrebnim žargonom ili nekom otmjenom formulom.

Ne mora biti tako teško.

Nakon godina u industriji, znam da jednostavna rješenja često donose najviše rezultata. Stoga je i generiranje leadova jednako zbroju ova tri jednostavna koraka:

  1. Podijelite dobre vijesti

  2. Pratite koga zanima

  3. Budite dostupni, odgovarajte na sve upite

To je to.

Ipak, ono što najčešće vidim je da mala i srednje velika poduzeća često propuštaju jedan od ova tri jednostavna ali važna koraka. Ova jednadžba zahtijeva sve tri komponente koje trebaju biti adekvatno zastupljene.

Razložimo dalje svaki od koraka koji će vam pomoći da povećate generiranje leadova.

1. Podijelite dobre vijesti

Pod "dobra vijest" mislim na bilo što zanimljivo vašem idealnom kupcu. To bi moglo biti prepoznavanje u industriji, povoljno spominjanje odnosa s javnošću, nova ponuda ili studija slučaja i uspjeh kupaca koja pokazuje kako ste pomogli tom klijentu.

Ovdje je važno napomenuti da dobre vijesti koje dijelite moraju biti hiper-ciljane na aktivne, potencijalne kupce. Daleko je bolje poslati nešto usredotočeno na malu, segmentiranu grupu, nego masovno poslati nešto općenito na svoju cijelu mrežu.

To bi također trebalo biti nešto što bi vaši postojeći i budući kupci (ne samo vi) smatrali vrijednim. Nije dovoljno reći nekome koliko je sjajna vaša tvrtka; morate im pomoći da shvate kako im možete poboljšati život ili posao.

Budite strateški i namjerni s onim što ste odlučili podijeliti i s kime. Zapamtite, želite generirati leadove, a ne hvaliti se kako vam je bilo na odmoru.

2. Pratite koga zanima

Ako je put do prihoda popločan signalima za kupnju, ne samo da ih ima smisla pratiti, već je to iznimno važno i danas lakše nego ikad.

Prije pandemije išli smo na sajmove i skupljali stotine posjetnica. Tada bismo ih kontaktirali i nadali se da ćemo završiti s barem pet ledova. Ali sada su jednosatni webinari zamijenili trodnevne osobne događaje. Srebrna podloga pivota potpuno digitalnog iskustva jest da svatko ostavlja trag mrvice gdje god stigne. A taj digitalni otisak znatno olakšava (i brže) omogućava razumijevanje i privlači potencijalne kupce.

3. Budite dostupni, odgovarajte na sve upite

Nakon što podijelite svoje dobre vijesti i pratite koga zanima, sada morate biti dostupni i odgovarati na upite. Iako se čini logično, ovo je faza u kojoj često mnogi podbace čime gube leadove.

U poslovnom svijetu to se često naziva "usklađivanje prodaje i marketinga". U malom i srednjem poduzetništvu još je jednostavnije: "Sklapajte i sklapajte ponude." Bez obzira na to, svi moraju koračati u istom ritmu i razumjeti da su A + B + C = prihodi. Veliki je izazov kada tvrtke pokušaju odvojiti ovaj dio od ostatka postupka.

Međutim, čak i ako imate tim prodavača, oni se često uzimaju u obzir u upravljačkim ulogama, daleko od njihove snage: sklapanja poslova. Vrlo je malo tvrtki koristilo virtualne call centre kako bi im pomoglo. U dane prije Covid-19 to je bilo u redu, ali ovo je odgovornost u pandemiji. Kako su osobne mogućnosti prodaje i zatvaranja nestale, prodaja mnogih tvrtki je patila. Prelazak na digitalni model i posjedovanje virtualnog tima za razvoj prodaje i razvoj poslovanja mogu pomoći vašoj tvrtki da drugačije razmišlja o ovom ključnom koraku u procesu generiranja leadova. Digitalno okruženje je tu i ako želite ostati konkurentni morate se digitalizirati.

Počnimo "prodajni tim" nazivati ​​"pratećim timom". Napokon, nema prodaje naspram marketinga; svi smo jedan tim s jednim ciljem: prihodom.