Kako razviti pobjedničku marketinšku strategiju društvenih medija u 2021 godini?

2021. obećava povratak u privid normalnosti, i to je jedan od razloga za uzbuđenje zbog nove godine. Kako se 2020. godina završava, mnogim poduzetnicima ostaje prebrojavati svoje gubitke i graditi strategije za 2021. godinu.

2020. godina nije bila laka nikome, ali proučavanje načina na koji je prošla godina daje neki vrijedan uvid u izgradnju vaše marketinške strategije na društvenim mrežama za novu godinu. Jedan je čimbenik bio nadasve jasan; svi smo se više družili na društvenim mrežama zbog COVID-19.

Trendovi u 2020. godini nisu samo pronicljivi; godina također je pokrila neke zaista zanimljive evolucije u društvenim mrežama koje bi trebale biti interesantne za svakog poduzetnika, posebno što se tiče marketinga na društvenim mrežama.

Evo nekoliko ideja i prijedloga koji mogu pomoći da se pozicionirate za uspjeh u 2021. godini.

Marketing na društvenim mrežama zasnovan na vezama i dubljem povezivanju

Održati angažman i rasti sljedbenika 2021. godine bit će puno teži ako se držimo istih rutinskih strategija koje smo koristili u prošlosti. 2020. godina bila je revolucionarna i samo će vas vaša okretnost kao brenda gurati naprijed.

Studije provedene u 2020. godini pokazuju da oko 70% ispitanika ne smatra oglase istinom. Ovo je zabrinjavajuće, ali i razumljivo, temeljeno na povećanom skepticizmu među korisnicima društvenih mreža. S porastom broja lažnih vijesti i eksplozijom neetične marketinške prakse, ovaj trend ne iznenađuje.

Čini se da su jedini sljedbenici koje možete zadržati oni s kojima ste razvili vezu, a jedino koje možete steći su oni s kojima razvijate stvarnu vezu. Povjerenje nikada nije bilo toliko važan marketinški čimbenik kao u današnjem prostoru društvenih medija.

2021. poduzetnici bi trebali usmjeriti više vremena na izgradnju odnosa sa svojim zaposlenicima, kupcima i utjecajnim faktorima koji su relevantni za nišu.

Ovo je također vrijeme da poduzetnici počnu sve više obrađivati ​​sadržaj koji generiraju korisnici.

Razne studije pokazuju također da 75% kupaca više vjeruje drugim potrošačima nego reklamama. To ima apsolutni smisao i zato su usmena oglašavanja i preporuke i dalje jedan od najučinkovitijih marketinških alata.

U svoju strategiju unesite raznolikost platforme

U ožujku 2020. TikTok je dostigao vrhunac, pogodivši oko 76 milijuna preuzimanja. Ovo je bilo zapanjujuće i znatno iznad predviđanja za 2019. Za njihov uspjeh zaslužan je njihov jedinstveni pristup društvenom angažmanu.

Korisnici društvenih mreža žele povećanje brzine konzumiranja različitih vrsta sadržaja. Čini se da što je video sadržaj kraći, to bolje i ta činjenica utječe na TikTokovu strategiju. Facebook je slijedio primjere iznoseći Facebook priče i Instagram kolute. Čak je i YouTube integrirao svoju značajku za brze videozapise.

Ogromna popularnost ovakvog tipa sadržaja sugerira da je to nešto što poduzetnici moraju koristiti u pokušaju da plasiraju svoje usluge i proizvode. To također sugerira da bi integracija novijih brzorastućih platformi mogla donijeti značajan napredak za vaše poslovanje.

Za mnoge poduzetnike u 2021. godini ovo je od iznimne važnosti ako se nadaju izbjeći ustajalost koju su doživjeli s uobičajenim marketingom na Facebooku i YouTubeu.

Iako svoj marketing morate prilagoditi na svim platformama, možda je vrijeme i za stvaranje novog sadržaja na novim platformama. Razlog je taj što milijuni uglavnom 16-24-godišnjaka koji vole TikTok nisu nužno aktivni na Facebooku ili Instagramu.

Iskoristite popularnost strujanja sadržaja uživo

Još jedan posljedica pandemije COVID-19 i pratećih blokada je porast potrošnje videozapisa uživo na društvenim mrežama. Videozapisi uživo korišteni su za popunjavanje praznine stvorene fizičkom odsutnošću na sastancima, obiteljskim funkcijama i drugim događajima.

Iako su se videozapisi uživo koristili na ovaj način, oni su također otvorili zanimljiva vrata za marketinške stručnjake u 2020. godini i otišli naprijed u 2021. Videozapisi uživo preuzimaju vodeću ulogu kao najgledaniji video sadržaj na društvenim mrežama.

Buffer je podijelio zanimljiv popis mogućih događaja koji bi se mogli podijeliti putem videozapisa uživo koji zasigurno oduševljava i privlači vašu publiku: radno vrijeme, sesije pitanja i odgovori, trenuci iza scene, proizvodni procesi, intervjui i eksperimentalni sadržaj.

Ovakav sadržaj i pristup približit će vašu publiku i dati vam više kredibiliteta i dublju povezanost sa potencijalnim kupcima. Uz trenutne stope konzumacije videozapisa uživo, mnogi će vjerojatno prihvatiti taj poziv, koji postaje moćan put za njegovanje odnosa i izgradnju lojalnosti.

Stvorite društveni sadržaj i uključite se u društvene aktivnosti

Trend društvenog utjecaja već je bio u tijeku 2019. godine prije početka pandemije. Trend je ubrzo eksplodirao jer je potreba za društvenim sadržajem porasla do razine kao nikada prije.

Poduzetnici koji se ne izjašnjavaju o važnim društvenim temama danas se precipiraju kao ne bitni ili ne odgovorni od strane pratitelja.

Prema Merkleovom izvješću Q4 2020 Media Insights, 56% potrošača reklo je da ne poštuje niti je odano tvrtkama koje o važnim pitanjima šute. Ovo je današnja stvarnost. Kako se svijet i Sjedinjene Države podvrgavaju mnogim političkim promjenama, a inače zbog događaja iz 2020. godine, vaša će poslovna strategija morati uključivati ​​zauzimanje stava.

Vaše stajalište o pitanjima postupno će postati dio identiteta vaše marke i pomoći će konsolidaciji vaše baze, pa biste trebali biti oprezni u odabiru onoga što govorite.

Vaša razmatranja trebala bi se sastojati od socijalno relevantnih i poslovnih pitanja. U mnogim slučajevima možete učiniti minimum i pružiti korisne informacije o socijalnim pitanjima koja privlače širu publiku, a ne zauzimati stranu u stranačkim pitanjima.

Kojim god putem krenuli, jasno je da će 2021. i nakon toga na marketinške napore u velikoj mjeri utjecati identitet marke i identitet marke vašim doprinosom društvenim pitanjima.

2021. će za mnoge poduzetnike biti zanimljiva, godina zacjeljivanja i resetiranja, ali za marke koje odluče da ne budu dovoljno pokretne i fleksibilne, mogla bi biti još jedna izazovna godina.

20/80 Paretovo pravilo u poslovanju